Scielo RSS <![CDATA[Investigación Agraria]]> http://scielo.iics.una.py/rss.php?pid=2305-068320120001&lang=en vol. 14 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.iics.una.py/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.iics.una.py <![CDATA[<B>Control of <I>Spodoptera frugiperda</I> Smith (Lepidoptera: Noctuidae) with extracts of <I>Polygonum hydropiperoides</I> Michx (Ka'atái) under laboratory conditions</B>]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2305-06832012000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en El experimento se realizó en el Laboratorio de la División de Entomología del Departamento de Protección Vegetal de la Facultad de Ciencias Agrarias (FCA) de la Universidad Nacional de Asunción (UNA), en la ciudad de San Lorenzo, bajo condiciones controladas de temperatura de 25 + 2&ordm;C, humedad relativa de 70 + 10% y fotoperiodo de 12 horas. El objetivo del trabajo ha sido evaluar el efecto insecticida del extracto de ka&rsquo;atái (Polygonum hydropiperoides Michx), en diferentes dosis para el control del gusano cogollero (Spodoptera frugiperda Smith), asumiendo que a mayor dosis corresponderá una mayor mortalidad de larvas. El diseño utilizado fue completamente al azar, con seis (6) tratamientos y cinco (5) repeticiones, aplicados a larvas del primer instar, siendo alimentadas con hojas de maíz. Se realizó un análisis de varianza (ANAVA) y sometidos al test de Tukey al 5% de probabilidad de error. Las evaluaciones fueron realizadas durante los 7 días consecutivos y posteriores a la aplicación. Los resultados demostraron que la dosis del tratamiento T6 (ka&rsquo;atái al 50%) fue el más eficaz, presentando un 82% de control.<hr/>The experiment was performed at the Laboratory of the Division of Entomology, Department of Plant Protection, Faculty of Agricultural Sciences (FCA) of the National University of Asunción (UNA), in the city of San Lorenzo, under controlled conditions of temperature of 25 + 2&deg;C, relative humidity 70 + 10% and 12 hours photoperiod. The aim of the study was to evaluate the insecticidal effect of ka'atái extract (Polygonum hydropiperoides Michx), at different doses for control of armyworm (Spodoptera frugiperda Smith), assuming that the higher the dose correspond higher mortality of larvae. The design used was completely randomized, with six (6) treatments and five (5) repetitions, applied to first instar larvae, being fed corn husks. We performed an analysis of variance (ANOVA) and Tukey subjected to the 5% probability of error. Assessments were made for 7 consecutive days after application. The results demonstrated that T6 treatment dose (ka'atái 50%) was the most effective, having a 82% of control. <![CDATA[<B>Selectivity of insecticides on eggs of <I>Cycloneda sanguínea</I> (L., 1763) (Coleoptera: Coccinellidae)</B>]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2305-06832012000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en El experimento se realizó en el Laboratorio de Entomología del Departamento de Protección Vegetal de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Asunción, en el periodo de abril a setiembre de 2011. El objetivo fue determinar la selectividad de tres insecticidas sobre huevos de Cycloneda sanguinea. Los productos utilizados fueron Cipermetrina 25%, Imidacloprid 75% y Triflumurón 48% en dosis comerciales y dosis reducidas al 50 y 10 %. Los huevos de C. sanguinea fueron obtenidos de la cría mantenida en el laboratorio y luego transferidos a placas de Petri de 9 cm de diámetro donde recibieron la aplicación de 2 ml de cada concentración de los insecticidas mediante la torre de aplicación de precisión Potter y mantenidos en condiciones controladas de temperatura 25 &plusmn; 2 &ordm;C, humedad relativa de 70 &plusmn; 10 % y fotofase 14 horas. La mortalidad fue evaluada diariamente desde el momento de la aplicación hasta los 10 días. Cipermetrina 25% en las tres dosis e Imidacloprid 75% en la dosis comercial y reducida al 50% causaron mortalidad de 100% mientras que Imidacloprid 75% al 10% causó 45% de mortalidad, Triflumurón 48% presentó 58, 33 y 15% de mortalidad en la dosis recomendada y reducidas al 50% y 10%, respectivamente. El insecticida más selectivo para huevos de C. sanguinea fue Triflumurom. Los ejemplares sobrevivientes no presentaron alteraciones en sus parámetros biológicos ni en su morfología en la primera generación.<hr/>The experiment was conducted in the laboratory of Entomology of the Department of Plant Protection of the Facultad de Ciencias Agrarias of the Universidad Nacional de Asunción, during the period April &ndash; September 2011. The objective was to determine the selectivity of three insecticides on Cycloneda sanguinea. The products were Cypermethrin 25%, Imidacloprid 75% and Triflumuron 48% in commercial dose and 50% and 10% reduced-dose. Eggs of C. sanguinea were obtained from breeding in the laboratory. They were transferred to petri dishes of 9 cm diameter where they received 2 ml of each concentration using the Potter tower for precise application, and maintained under controlled conditions of 25 &plusmn; 2 &deg;C temperature, 70 &plusmn; 10% relative humidity and 14 hours fotofase. Mortality was evaluated every day from the moment of the application up to 10 days. Cypermethrin 25% in three doses and Imidacloprid 75% in commercial and reduced 50% dose caused 100% mortality while 75% to 10% Imidacloprid caused 45% of mortality, Triflumuron 48% presented 58.3 and 15% mortality at the recommended and reduced to 50% and 10% dosage respectively. The more selective insecticide for eggs of C. sanguinea was Triflumurom. Insects survivors did not present alterations in its biological aspect and its morphology in the first generation. <![CDATA[<B>Control of soil fungi <I>Rhizoctonia</I> sp., <I>Fusarium</I> sp. and <I>Sclerotium</I> sp. with plant extracts</B>]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2305-06832012000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en En el Laboratorio e Invernadero del Departamento de Protección Vegetal de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Asunción, fueron evaluados los extractos de ajo (Allium sativum), piri&rsquo;i (Cyperus spp.), caraguata&rsquo;i (Eryngium elegans) y ortiga (Urtica dioica), para el control de los hongos: Rhizoctonia sp., Fusarium sp. y Sclerotium sp.; empleándose el diseño experimental completamente al azar con cinco tratamientos y diez repeticiones. Los extractos fueron obtenidos licuando por separado las hojas de las especies vegetales y los bulbos de ajo, luego filtrados e incorporados al medio de cultivo PDA al 20% y distribuidos en placas de Petri. Seguidamente se adicionó en el centro de las placas un disco de 4 mm de diámetro con cultivo puro de cada hongo e incubadas a 28 &ordm;C. Fueron evaluados: crecimiento micelial, esporulación y producción de esclerocios de los hongos. Los resultados demostraron que el extracto de ajo inhibió el crecimiento micelial de los tres hongos; así como la esporulación de Fusarium sp. y la producción de esclerocios de Sclerotium sp. En invernadero, las semillas fueron sembradas en sustrato inoculado con los hongos y los extractos fueron aplicados desde la siembra hasta los 20 días mediante riego, evaluándose la incidencia del Damping off. Los resultados indicaron que los extractos no controlan la enfermedad. Se concluye que ninguno de los extractos fue eficiente para el control del Damping off.<hr/>In the laboratory and Greenhouse of the Plant Protection Department of the protection of the Faculty of Agricultural Sciences of the National University of Asunción, there were evaluated extracts of garlic (Allium sativum), Cyperus spp., Eryngium elegans and Urtica dioica to control fungi Rhizoctonia sp, Fusarium sp. and Sclerotium sp., using a completely randomized experimental design with five treatments and ten replicates. The extracts were obtained separately, blending the leaves of plants and bulbs of garlic, then filtered and incorporated into the PDA 20% culture medium and distributed in Petri dishes. Then, it was added in the center of the plates a disk of 4 mm in diameter with a pure culture of each fungus and incubated at 28 &deg;C. There were evaluated: mycelial growth, sporulation and production of sclerotia of fungi. The results demonstrate that garlic extract inhibited mycelial growth of the three fungi, and sporulation of Fusarium sp. and sclerotia production of Sclerotium sp. In the greenhouse, seeds were sown in substrate inoculated with the fungus and the extracts were applied from planting to 20 days by watering, the incidence of Damping off was evaluated. The results indicated that the extracts do not control the disease. It is concluded that none of the extracts was efficient for the control of Damping off. <![CDATA[<B>Plant population and thier effect on the vegetative development and yield of sesame (<I>Sesamum indicum </I>L<I>.) </I>variety Escoba</B>]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2305-06832012000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en El experimento se realizó en el Campo Experimental de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Asunción. El objetivo fue evaluar diferentes densidades poblacionales y su efecto en el desarrollo y rendimiento del sésamo (Sesamum indicum L.) variedad Escoba. Los tratamientos fueron los siguientes: (T1) con 50.000; (T2) con 60.000; (T3) con 70.000; (T4) con 80.000; (T5) con 90.000 y (T6) con 100.000 plantas por hectárea respectivamente. El diseño experimental utilizado fue bloques completos al azar con seis tratamientos y cuatro repeticiones. Las variables evaluadas fueron: altura de planta, altura de ramificación, diámetro del tallo, longitud de la raíz, número de ramas por planta, número de cápsulas por planta, semillas por cápsulas, peso de 1000 semillas y rendimiento. La comparación de medias se realizó mediante la Prueba de Tukey (&alpha; 0,05), además análisis de correlación. En la medida que aumenta la población de plantas por hectárea disminuye el número de ramas y cápsulas por planta, así como el diámetro del tallo. La altura de ramificación es mayor con el aumento de la población de plantas por hectárea. Los resultados muestran que no existen diferencias significativas para rendimiento entre las poblaciones de plantas comparadas. El rendimiento es compensado con el número de ramas y cápsulas por planta en las poblaciones menores y con el número de plantas por unidad de área en las densidades poblacionales mayores.<hr/>The experiment was carried out at the Experimental Field of the Facultad de Ciencias Agrarias of the Universidad de Asunción, in San Lorenzo city. The objective was to evaluate population densities and observe their effect on the development and yield of the Escoba variaty of sesame (Sesamum indicum L.). Treatments were as follows: (T1) 50.000; (T2) 60.000; (T3) 70.000; (T4) 80.000; (T5) 90.000 and (T6) 100.000 plants for hectare. The experimental design was complete randomized blocks with six treatments and four replications. The evaluated variables were: plant height, branches height, stem diameter, root length, number of branches per plant, number of capsules per plant, number of seeds per capsules, weight of 1000 seeds and yield. The comparison of average data was carried out by Tukey Test (&alpha; 0,05), plus a correlation analysis. When plant population increases the number of branches and capsules in each plant decreases, as well as the stem diameter. The branches height increases when plant population is larger. The results show that there are not significant differences for yield among the population of plants compared. Between 50.000 and 100.000 plants for hectare the yields are statistically the same. The yield is compensated by the number of branches and capsules in each plant in the smaller populations and by the number of plants for area unit in the larger populations. <![CDATA[<B>Cowpea (<I>Vigna unguiculata</I> L.) seeds coat color variability observed in a seed lot coming from a producer farm</B>]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2305-06832012000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en El experimento se realizó en el campo experimental de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Asunción. El objetivo fue determinar el origen de la variabilidad del color del tegumento de las semillas de poroto (Vigna unguiculata L.), variedad San Francisco. Fueron seleccionadas líneas basadas en el color de fondo, modelo de ojo y color de ojo de la semilla. Para la primera se determinaron seis colores diferentes, mientras que para las dos últimas se observaron tres clases. Cada color o modelo representaron los tratamientos. Para cada uno se sembraron veinte plantas que correspondieron a las repeticiones. Como testigo se utilizó el lote original con mezcla de los colores y modelos observados. La evaluación de la descendencia del lote original y de los sub-lotes se realizó con la prueba de Ji cuadrado. Para el color de fondo se encontraron diferencias significativas entre lo observado y esperado del lote original, las diferentes clases y sus descendientes. En el color de ojo también se observaron diferencias significativas entre las progenies del lote original y del sub-lote con color de ojo marrón claro. Para el modelo de ojo no fueron halladas diferencias estadísticas significativas entre el lote original y su progenie. Se concluye que la variabilidad en el color del tegumento de la semilla de poroto se debe a una mezcla de líneas puras y segregantes para del color de fondo y color de ojo de la semilla y una mezcla de líneas puras para la variable modelo de ojo.<hr/>The experiment was carried out at the experimental field of the Facultad de Ciencias Agrarias of the Universidad Nacional de Asunción. The objective was to determine the origin of seed coat color variability of cowpea (Vigna unguiculata L.), variety San Francisco. Lines were selected based on the difference observed for the background color, eye pattern and eye color of the seed. For the first, six colors were found, while for the last two, three groups of eye patterns and colors were observed. Each color or pattern represented a treatment. For each one, twenty plants or replications were seeded. As a control was used the original seed lot of mixed colors and patterns. The evaluation of offspring of both, the original batch and sub-batch was performed with the chi squared test. Significant differences between observed and expected proportions for the background color were observed for the original seed lot, the different classes and their descendants. Significant differences in eye color were also observed among the progeny of the original batch and the sub-batch with brown eye color. On the other hand, no statistically significant differences were found between the original seed lot and its progeny for the eye pattern. It was concluded that the variability in the coat color of cowpea seed is due to a mixture of pure lines and segregates in determining the background color and eye color of the seed. However, it is a mixture of pure lines for eye pattern. <![CDATA[<B>Potassium fertilization in no-till mechanized farming of eastern Paraguay</B>]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2305-06832012000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en El uso continuo de los suelos y nuevas variedades con alto potencial de rendimiento hace necesario aplicar fertilización potásica en sistemas agrícolas manejados en siembra directa en la región oriental de Paraguay. Los objetivos de esta investigación fueron evaluar el efecto de la fertilización potásica sobre el rendimiento de trigo, maíz y soja, y determinar el nivel crítico de potasio en el suelo. Se condujeron seis experimentos en fincas de agricultores de Caaguazú, San Pedro y Amambay. El diseño experimental fue bloques completamente al azar con tres repeticiones. Los tratamientos fueron 0, 25, 50, 75 y 100 kg K2O ha-1, las aplicaciones se realizaron con cloruro de potasio al voleo al momento de la siembra de los cultivos. En el ciclo invernal 2009 se sembró trigo y en el ciclo estival 2009 &ndash; 2010 soja y maíz. Los cultivos respondieron a la aplicación de potasio y el grado de respuesta estuvo inversamente relacionado con la concentración de K+ intercambiable en la camada del suelo de 0 &ndash; 10 cm. El nivel crítico fue 0,17 cmol c kg-1. En promedio, la dosis de máxima producción fue 63 kg K2O ha-1. Al agruparse los datos de esta investigación con los de otras investigaciones recientes se estableció el nivel crítico general para potasio en 0,16 cmol c kg-1. Los resultados contribuyeron para mejorar la recomendación de fertilización potásica en la Región Oriental de Paraguay.<hr/>Continued land use and new varieties with high yielding potential creates the need to apply potassium fertilizer in agricultural systems under no-till farming in eastern Paraguay. The objectives of this research were to evaluate the effect of potassium fertilization on the yield of wheat, corn and soybeans, and determine the critical level of potassium in the soil. Six experiments were conducted on-farm in Caaguazú, San Pedro and Amambay. The experimental design was a randomized block with three replications. Treatments consisted of five doses of K2O (0, 25, 50, 75 and 100 kg ha-1), broadcasted at planting using potassium chloride. Wheat was planted in the winter of 2009 and soybeans and corn in the summer 2009 &ndash; 2010. Crops responded to the application of potassium and the degree of response was inversely related to interchangeable K+ at the 0 &ndash;10 cm soil depth. The critical K+ level was 0.17 cmol c kg-1. On average, the dose for maximum yield was 63 kg K²O ha-1. When data from this research was grouped with other recent studies, the critical general level for potassium was 0.16 cmol c kg-1. The results contributed to improve K fertilization recommendations in eastern Paraguay. <![CDATA[<B>Effect of weaning age on the initial growth of piglets in confinement</B>]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2305-06832012000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en A fin de evaluar los efectos de tres edades de destete sobre el crecimiento inicial de lechones en confinamiento, se realizó este trabajo de investigación en una granja en la compañía Yatebo, distrito de San Pedro de Ycuamandyyú, Paraguay, con una duración de 45 días. Se determinaron la ganancia de peso vivo (GPV) y total (GPVT), la ganancia diaria de peso (GDP) a los 15, 30 y 45 días y por último la conversión alimentar (CA) del periodo experimental. Los tratamientos consistieron en tres lotes de lechones destetados en diferentes edades: a los 20, 30 y 40 días considerados T1, T2 y T3, respectivamente con cuatro repeticiones, distribuidos en un diseño experimental completamente al azar. Se observó diferencias estadísticas significativas en las variables estudiadas en la primera y segunda etapa, no observándose este efecto en el tercer periodo. Los lechones destetados a los 20 días junto con los destetados a los 30 días presentaron mejores comportamientos en la GPV y GDP en el primer y segundo periodo de evaluación, como así también en la GPVT y CA del periodo experimental. Se concluye que es posible realizar el destete a partir de los 20 días hasta los 30 días de vida de los lechones sin comprometer el desempeño de los mismos.<hr/>To evaluate the effects of three weaning ages on the initial growth of piglets in confinement, this research was conducted in a particular farm in the company Yatebo located in the district of San Pedro de Ycuamandyyú, Paraguay, during a period of 45 days. Were determined live weight gain (LWG) and total (TLWG), the average daily gain (ADG) at 15, 30 and 45 days and finally feed conversion (FC) of the experimental stage. Treatments consisted of three lots of pigs weaned in different ages: 20th, 30th and 40th days considered T1, T2 and T3, respectively, with four replications distributed in a completely randomized design. It was observed significant statistical differences in all the variables studied in the first and second stage, not being observed this effect in the third period. The pigs weaned to the 20th days with those weaned to the 30th days presented better behaviors in the LWG and ADG in the first and second period of evaluation, likewise in the TLWG and FC of the experimental period. It is concluded that it is possible to wean from 20th days to 30th days of age of piglets without compromising their performance.