Scielo RSS <![CDATA[Compendio de Ciencias Veterinarias]]> http://scielo.iics.una.py/rss.php?pid=2226-176120160001&lang=en vol. 6 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.iics.una.py/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.iics.una.py <![CDATA[<i>ANIMAL PRODUCTION AND AGRICULTURAL SUSTAINABLE</i>]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2226-17612016000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[PRODUCTIVE EVALUATION OF GREEN FODDER HYDROPONICS CORN, OATS AND WHEAT]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2226-17612016000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN. El trabajo tuvo como objetivo evaluar el rendimiento productivo y contenido de nutrientes de tres especies de gramíneas del Forraje Verde Hidropónico (FVH) de Zea mayz (maíz), Avena strigosa (avena) y Triticum vulgare (trigo). Para el efecto se procedió a extraer muestras representativas a los 10 y 12 días de iniciado el experimento, luego se pesó el material fresco y se obtuvieron los siguientes resultados: maíz: 3,91 kg/m², 4,64 kg/m²; avena: 4,44 kg/m², 4,96 kg/m² y trigo: 8,18 kg/m², 10,73 kg/m². Los resultados laboratoriales de materia seca (MS) a los 10 y 12 días fueron: maíz: 25,55%, 19,24%; avena: 16,12%, 13,75% y trigo: 7,97%, 8,68%; proteína bruta (PB): maíz: 12,93%, 12,89%; avena: 24,25%, 24,88% y trigo: 21,46%, 22,10%, encontrándose diferencias estadísticamente significativas (p ? 0,05) en el contenido de MS del FVH de maíz, avena y trigo del día 10 en relación al día 12.<hr/>ABSTRACT. The work was done in the Production Unit Hydroponic Green Forage (FVH) Department of Animal Production Faculty of Veterinary Science-A and had as its overall objective to evaluate the productivity of hydroponic forage oat, wheat and corn. For this purpose we proceeded to extract representative samples of corn, oats and wheat at 10 and 12 days into the experiment, then the fresh material was weighed and the following results at 10 and 12 days respectively were obtained: Corn: 3,91 kg/m², 4.64 kg/m²; Oats: 4.44 kg/m², 4.96 kg/m² and wheat: 8.18 kg/m², 10.73 kg/m². Then each sample was identified and sent to the Laboratory of the Department of Food Science, Nutrition and Animal Nutrition for their analysis. The laboratory results of dry matter at 10 and 12 days respectively were: Corn: 25.55%, 19.24%; Oats: 16.12%, 13.75% and wheat 7.97%, 8.68%; As for crude protein in the laboratory at 10 and 12 days respectively results were: Maize: 12.93%, 12.89%; Oats: 24.25%, 24.88% and wheat 21.46%, 22.10%. The results showed statistically significant differences (p ? 0.05) in the dry matter content of hydroponic green fodder corn, oats and wheat day 10 compared to day 12. The use of hydroponic green fodder in animal feed is recommended , considering its content of crude protein, dry matter and the high productivity of biomass. <![CDATA[CORRELATION OF THE MORPHOMETRIC CHANGES IN KIDNEY AND BONE MARROW IN DOGS NATURALLY INFECTED WITH <i>Leishmania sp</i>.]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2226-17612016000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN. La glomerulonefritis de tipo mesangioproliferativa y/o membranoproliferativa; así como los cambios en médula ósea que contribuye al desarrollo de anemia severa asociada a trombocitopenia, es comúnmente observada en animales con leishmaniasis visceral canina (LVC). El objetivo fue determinar la relación de los cambios morfométricos macro y microscópicos del riñón y médula ósea (MO) con el número de amastigotes de Leishmania sp/mm² en MO. Se evaluaron 47 canes de diferentes edades y sexos, infectados naturalmente con Leishmania sp; que fueron agrupados según el número de Leishmania sp/mm² en MO como: carga baja, moderadamente baja, moderadamente alta y alta. Los parámetros morfométricos macroscópicos medidos en riñón fueron: longitud del riñón; anchura de riñón y espesor del riñón; los microscópicos: número de glomérulos renales/mm²; diámetro de glomérulos renales en corteza; espesor de la cápsula Bowman del riñón y porcentaje de tejido conjuntivo en riñón y en médula ósea: el porcentaje de tejido hematopoyético y estroma. Se observó una significativa diferencia entre los grupos según el número de amastigotes de Leishmania sp en MO/mm² (p=0.0002). No se observo relación entre los parámetros morfométricos macro y microscópicos del riñón y MO con la carga parasitaria (R² = 0.06). Estos resultados indican una amplia magnitud de lesiones macro y microscópicas en riñón y MO en perros con LVC independiente del número de Leishmania sp/mm² en MO.<hr/>ABSTRACT. Mesangioproliferative or membranoproliferativa glomerulonephritis; as the changes in bone marrow, which contributes to the development of severe anemia associated with thrombocytopenia are observed in animals with leishmaniasis canine visceral (LCV). The aim was to determine the relation between morphometric macroscopic and microscopic changes of kidney and bone marrow (BM) with the number of amastigotes of Leishmania sp in BM. Forty-seven dogs of different ages and sexes, naturally infected with Leishmania sp were evaluated and grouped according to the number of Leishmania sp/mm² in BM: low load, moderately low load, moderately high load and high load. Macroscopic morphometric parameters were measured in kidney: length, width and thickness; microscopic parametrec: number of glomeruli in kidney/mm², diameter of glomeruli in cortex, Bowman capsule thickness and percentage of stroma; and in bone marrow: the percentage of hematopoietic tissue and stroma. A significant difference was observed between the groups according to the number of amastigotes of Leishmania sp/mm² BM (p=0.0002). No relationship between the macro and microscopic morphometric parameters kidney and BM with parasite load (R²=0.06). These results suggest a wide magnitude of macro and microscopic lesions in kidney and BM in dogs with LVC are an independent of the number of Leishmania sp/mm² BM. <![CDATA[COMPARATIVE STUDY OF THE PHYSICOCHEMICAL AND ORGANOLEPTIC COMPOSITION OF HANDMADE DULCE DE LECHE USING MILK AND SWEET RENNET WHEY IN A RATIO OF 70/30, WITH AND WITHOUT HYDROLYZATE OF THE MIXTURE]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2226-17612016000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN. Se elaboró dulce de leche en base a 3 tratamientos, 100% leche (T1), 70% leche/30% suero y 70% leche/30% suero + enzima Lactasa. Las variables estudiadas fueron: porcentaje de materia grasa; proteína; humedad; ceniza y rendimiento. Se realizaron pruebas organolépticas de: color, olor, sabor y textura del producto final de cada tratamiento. Los resultados demostraron que la adición de 30% de suero de quesería a la mezcla láctea, con y sin hidrolizado de la misma, tuvo influencia sobre algunas de las características del producto final. En materia grasa (p < 0.05), los porcentajes en promedio fueron: T1 con 5,58%; T2 con 4,57% y T3 con 3,79%. En la variable proteína (p < 0.05) los porcentajes en promedios fueron: 6.25% para T1; 5.60% y 5.36% para T2 y T3, respectivamente. En rendimiento (p < 0.05), los porcentajes en promedio fueron: con el mayor rendimiento, T1 con 47.20%; T2 con 42.52% y T3 con 40.94%. Los porcentajes de ceniza y humedad del producto final, no fueron encontradas diferencias estadísticamente significativas (p &gt; 0.05). En la prueba organoléptica, todos los tratamientos obtuvieron buenas calificaciones y aceptación por parte del panel de degustadores.<hr/>ABSTRACT. For the research was developed milk caramel based in 3 different treatments. In the first one was used 100% milk (T1), in the second one used 70% milk/30% serum (T2) and in the third one was used 70% milk/30% serum + enzyme lactase (T3). Studied variables were: percentage of fat; protein; humidity; ash and performance. Besides this variables, sensory test was assessed: color, aroma, flavor and texture of the final product of each treatment. The results showed that addition of 30% of serum of cheese to the mix dairy, with and without hydrolysate of it, had influence on some of the characteristics of the final product. In the variable fat (p < 0.05), the percentages on average were: T1 with 5.58%; T2 with 4.57% and T3 with 3.79%. In the variable protein (p < 0.05) the percentages in averages were: 6.25% for T1; 5.60% and 5.36% for T2 and T3, respectively. In the variable performance (p < 0.05), the percentages on average were: with the highest performance, T1 with 47.20%; T2 with 42.52% and T3 with 40.94%. The percentages of ash and moisture in the final product were not affected (p &gt; 0.05). In the sensory test, all treatments obtained good grades and acceptance on the part of the panel of tasters. <![CDATA[THE RECOUNT OF <i>Staphylococcus</i> COAGULASE POSOTIVE IN PARAGUAYAN CHEESE MARKETED IN THE MUNICIPAL MARKET OF SAN LORENZO AND ITS SENSIVITY TO THREE ANTIMICROBIALS, YEAR 2014.]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2226-17612016000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN. El objetivo de la investigación fue determinar uno de los indicadores de la calidad microbiológica del queso Paraguay mediante el recuento de Staphylococcus coagulasa positivo (según Norma Paraguaya 25 053 11), y su sensibilidad antimicrobiana, en el año 2014. Fueron analizadas 130 muestras de quesos correspondientes a 26 lotes, cada uno de ellos compuesto por 5 panes de quesos, donde se determinó que el 38,46 % de los lotes de queso Paraguay presentaron valores superiores a los límites establecidos por la Norma Paraguaya (NP), para la cantidad de Staphylococcus coagulasa positivo (S. coag. pos.) permitida y que el 79,23 % de las muestras presentaron crecimientos de Staphylococcus spp., de los cuales el 83,5 % pertenecen a S. coag. pos. Al evaluar la sensibilidad antimicrobiana de las cepas aisladas se pudo observar que el 63,95 % de los S. coag. pos. fueron resistentes a la Cefixima, 40,70 % resistente a la Ciprofloxacina y 16,27 % resistente a la Sulfa-trimetoprima. Con los resultados obtenidos, se pueden fortalecer planes de acción de salud pública, sustentada en promoción, prevención, vigilancia y control de los alimentos comercializados principalmente en los centros de acopio, como el queso, para disminuir la ocurrencia de las enfermedades transmitidas por los alimentos.<hr/>ABSTRACT. The aim of the research was to determine an indicator of the microbiological quality of cheese Paraguay by counting coagulase positive Staphylococcus (according to Paraguayan Standard 25 053 11), and antimicrobial susceptibility to selected antimicrobials, in 2014.There were analyzed 130 samples of cheeses corresponding to 26 lots, each consisting of five samples of cheese. It was determined that 38.46% of those lots of Paraguay cheese exceeded the limits values of the Paraguayan Standard (NP), for the amount of coagulase positive Stahylococcus (S. coag. pos.) and 79.23% of the samples showed growth of Staphylococcus spp., of which 83,5% were S. coag. pos. The antimicrobial susceptibility testing of isolates showed that 63.95% of S. coag. pos. were resistant to Cefixime, 40,70 % were to Ciprofloxacin and 16.27 % were resistant to Sulfa-trimethoprim. These results are crucial to establish some course of action for the improvement of public health, based on the promotion, prevention, surveillance and control of cheese marketed primarily at hoarding centers, to reduce the occurrence of food-borne diseases. <![CDATA[SURVEY OF THE USE OF ENZYMES IN THE PARAGUAYAN INDUSTRY AND ITS APPLICATION IN THE PRODUCTION OF ANIMAL FEED]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2226-17612016000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN. Las enzimas son consideradas aditivos alimentarios y su uso es eficaz en animales. La información sobre el uso de enzimas a nivel industrial alimentario en Paraguay es escasa por lo que este estudio relevó los tipos y usos de las enzimas en la industria alimentaria en nuestro país, para lo cual se realizaron entrevistas a 11 importadoras de enzimas de acuerdo a la matriz de importadoras del Ministerio de Industria y Comercio (2011), con el fin de detectar cuáles serían las enzimas de mayor importación y que industrias podrían utilizarlas. Como resultado se observó que el 50% del mercado de venta de enzimas correspondía al sector de la industria de alimentos y que el 61% de este mercado lo constituía la venta de enzimas para la industria de elaboración de balanceados para animales, siendo las de mayor venta fitasas y alfa-amilasas. La información generada podrá incentivar el desarrollo y/o producción de enzimas como para aplicarlas a este sector alimentario, debido a que en nuestro país las enzimas utilizadas son importadas, encareciendo el costo de producción.<hr/>ABSTRACT. Enzymes are considered food additives and their use is effective in animals. Information on the use of enzymes in food industry-wide in Paraguay is scarce, so this study revealed the types and uses of enzymes in food industry in our country for which interviews were conducted with 11 importers of enzymes according to the matrix of importing of the Ministry of Industry and Trade (2011) in order to detect what are the enzymes of greater import and which industries could use them. As a result, it was observed that 50% of the market of sale of enzymes was the sector of the food industry and that 61% of this market was the sale of enzymes for processing industry of animal feed to be selling the Phytases and Alpha-amylases. The generated information can encourage the development and/or production of enzymes to apply them to this food sector because of that in our country the enzymes used are imported which increases the cost of production <![CDATA[METABOLIC PROFILE IN HOLSTEIN COWS DURIGN THE ANTEPARTUM AND POSTPARTUM TRANSITION PERIOD, IN J. EULOGIO ESTIGARRIBIA DISTRICT, PARAGUAY.]]> http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2226-17612016000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN. El objetivo del presente trabajo fue establecer y comparar el perfil metabólico de energía, proteínas, mineral y de salud en vacas Holstein en transición pre y posparto de la principal región productora de leche en Paraguay. Con dicho propósito se obtuvieron muestras de sangre en las semanas 3 a 1 del parto y 3 a 4 de lactancia en las que se determinaron las concentraciones séricas de urea, proteína total, albúmina, globulinas, β-hidroxibutirato (BHB), colesterol, calcio (Ca), fosfato inorgánico (Pi), magnesio (Mg), hemoglobina en sangre y actividad sérica de Aspartato aminotransferasa (AST). Los análisis fueron realizados mediante espectrofotometría en los Laboratorios de Ciencias Fisiológicas y Patología Clínica de la Facultad de Ciencias Veterinarias (FCV) de la Universidad Nacional de Asunción (UNA). Los resultados señalan que la condición metabólica de proteínas, energía, mineral y de salud en las vacas analizadas es acorde con los estándares definidos para vacas Holstein de otras regiones. Se observaron cambios en las concentraciones sanguíneas de la mayoría de los analitos evaluados (disminución en el posparto respecto a sus valores preparto para proteínas, albúmina, Ca, Pi y hemoglobina y aumento de urea, colesterol, Mg y AST) permaneciendo sin cambios solo los valores de BHB y globulinas, hecho que se asocian a los cambios homeostáticos propios del paso de la condición de gestación a lactancia. Se concluye que las vacas analizadas en este trabajo tienen un correcto balance energético y mineral.<hr/>ABSTRACT. The aim of this study was to determine and compare the metabolic profile of energy, protein, mineral and health in pre- and postpartum transition Holstein cows of main milk producing region in Paraguay. With this purpose blood samples were obtained at weeks -3 to -1 of delivery and 3 to 4 of lactation in which serum urea, total protein, albumin, globulins, β-hydroxybutyrate (BHB), cholesterol, calcium (Ca), inorganic phosphate (Pi), magnesium (Mg), blood hemoglobin and serum activity of aspartate aminotransferase (AST) were determined. Analyses were performed by spectrophotometry in the laboratories of Physiological Sciences and Clinical Pathology, Faculty of Veterinary Sciences (FCV) at the National University of Asunción (UNA). The results indicate that the metabolic condition of protein, energy, mineral and health in cows analyzed is according to the standards defined for Holstein cows from other regions. Changes were observed in blood concentrations of most evaluated analytes (decrease postpartum regarding their prepartum values for protein, albumin, Ca, Pi and hemoglobin and increased urea, cholesterol, Mg and AST) remaining unchanged only BHB values and globulins, made that are associated with changes homeostatic own transition from gestation to lactation condition. It is concluded that cows analyzed in this work have proper energy and mineral balance.